2013. augusztus 30., péntek

A naphal (Lepomis gibbosus) tartása


Élőhely:Európa,Észak-Amerika;ezeken kontinenseken szinte bárhol megtalálható.
Helyigény:200-300 liter.
Táplálék:Élő eleséget adjunk neki,kedveli a kishalakt,lisztkukacot.
Testhossz:17-18 cm.
Viselkedés:Agresszív és területvédő,nem társas.
Dekoráció:Az aljazat legyen folyami homokból,leginkább hazánkban megtalálható vízinövényekből válogassunk,de legyen elegendő úszótér.
Hőmérséklet:18-23 °C,bár ennél jóval többet/kevesebbet is elvisel e tartomány a legjobb számára.
pH:6,5-8,1.
Vízkeménység:0-25 NK°.
Várható életkor:3-5 év akváriumban,de ez egyedenként eltérhet.
Megjegyzés:Egy nagyon színes és lenyűgöző mintázatú hal.Beszerzése megoldott,hiszen csak le kell menni egy helyi tóhoz vagy mocsárhoz,de akár a csatornák is szóba jöhetnek,ezeknél kezdjük meg a horgászatot ami a hal kis mérete miatt egyszerű,mondhatnánk úgyis,hogy a horogra is ráakad,de lehetőleg 1 darab csont vagy lisztkukacot használjunk csalinak.Az első napokban nem nagyon fog enni,de ne aggódjunk idővel "beakvarizálódik".Biztosítsunk erős szűrést.Társításnál leginkább a "kőfúró" halakat illetve saját fajtársait helyezzük az akváriumba,törpeharcsával való társítása is sikeres lehet,de mással nem is nagyon fér meg,mivel területvédő.Érdekessége,hogy élőhelyén gyakran keveredik más naphalfajtákkal,például a kis naphallal,de általában az ilyen "hibrideknek" is megegyeznek tartási igényei.Az akváriumot fontos,hogy a természetes élőhelyének megfelelően rendezzük be,tehát az élőhelyéről rakjunk bele vízi növényeket,vagy faágakat,de ezeket lehetőség szerint 1-2 héten keresztül langyos vízbe áztassuk.Gyakran a hirtelen vízminőség változás miatt pusztul el,ezen úgy segíthetünk,hogy lassan hozzászoktatjuk az akváriumi vízhez,tehát amikor hazahozzuk akkor egy olyan akváriumba helyezzük,amely az élőhelyéről származó vízzel van feltöltve,később ehhez lassan 10%-s vízcserék alkalmával adjunk tiszta akvárium vizet,bár a legtöbb esetben nincs szükség ilyen módszerekre,strapabíró állatnak számít.
Angol neve:Sunfish,green sunfish.
Szinonimák:Napsügér.

Videó:


3 megjegyzés:

  1. Ehhez csak annyi fűznék hozzá, ha egyből a csapvízbe dobod, akkor se lesz semmi baja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szerintem attol is fugg hogy milyen csapviz mert ha nagyon kloros az semmilyen halnak nem tesz jot. lehet nem hal bele rogton de legyengiti amibe belebetegedhet

      Törlés
  2. Az adatlaphoz tartozó fotón véleményem szerint nagyfülű naphal (Lepomis megalotis) látható, amely hazánk vizeiben nem fordul elő.

    VálaszTörlés