Kérdések és válaszok

Kérdésedet vagy észrevételedet a viziszornyek@citromail.hu e-mail címre küld!
Kérdés:Miért van az,hogy az oldalon több 100 litert igénylő halakat az állatkereskedésekben vagy tenyészetekben 60-80 literes akváriumokban tartják,hosszútávon is megoldható ez?
Válasz:Azért,mert ezek fiatal példányok,és még fejlődésben vannak,valamint már 4-5 100 literes akvárium fenntartása is komoly költségekkel jár,ráadásul az állatkereskedésekben gyakran 20-30 akvárium is van,ezzel pedig veszteséges lenne;többe kerülne az akváriumokat fenntartani,mint ami visszajön a halak eladásából.Hosszútávon nem tartható fenn,mert ebben az esetben a következő fog történni:a halak ugyanúgy nőnek,persze nem akkorára,hogy meg sem tudnak fordulni,de hamar betegek lesznek;mivel nem tudják kielégíteni az úszásigényüket,stresszesekké válnak,legyengül az immunrendszerük,és egy egyszerű uszonyrothadásból is súlyos és végzetes hasvízkor lehet.Persze sokszor mondanak olyat,hogy például:a márványsügér nem fog 30 cm-re megnőni a 60 literes akváriumban,nyugodtan lehet ekkorába tartani,szintén egy másik:a pleko nem fog nőni,ha már érzi  a saját ürülékének a szagát.Nem lehet befolyásolni a halak növekedését!Lehet,hogy lassabban fognak nőni,de nem,nem fog működni hosszú távon.
Mindig gondoljuk át,hogy mekkorára nő a hal!
Kérdés:Márványsügért lehet tartani pirájával?Mert,van egy videó ahol probléma nélkül vannak együtt.
Válasz:Nem,nem lehet,legalábbis,ha húsevőről van szó;az ilyen videókban legtöbbször kétfogú paku van.
Egyébként,ha összeraknánk egy márványsügért és egy piráját,akkor nagy verekedés lenne belőle!Rövid távon 1-2 perc működhet,de ez sem mindig igaz.Visszatérve a pakuhoz,egyben lehet őket tartani egy 600-800 liter körüli akváriumban,erős szűréssel.
Lehetséges,de csak gyümölcsevővel! 
Kérdés:Miért van az,hogy az oldalon több 1000 litert igénylő halakról vannak tartási információk,kinek van akkor akváriuma?
Válasz:Mert ezeket nem kimondottan szoba hanem inkább bemutató akváriumokba,vagy belső tavakba valók.Ezen kívül azért,mert sose lehet tudni.Emellett pedig,ezeknek gyakran elég egy 750-800 literes akvárium is.Valamint,azért is,hogy képet adjak ezekről a gyönyörű,vagy félelmetes halakról.Egy ilyen nagy akvárium fenntartása kicsit több pénzt kíván,de sokkal stabilabb biológiailag.
Nem mindenki birtokol óriási akváriumot,de aki igen annak nagy örömökben és komoly kihívásokban lesz része!
Kérdés:Tegnap az állatkereskedésben láttam egy akváriumot ahova ez volt kiírva:törpeharcsa 3500 Ft.Kicsit
rablásnak gondolom a dolgot,mert lemegyek a tóra és fogok egyet.Sajnos a halat nem láttam,rá is kérdeztem az eladótól,de azt mondta,hogy már lefogyott.
Válasz:Valószínűleg nem a hagyományos itthoni fajta volt,hanem az akváriumi változat,amit sokszor árulnak törpeharcsaként,de a valódi nevében ott van a díszes szó is.Nem rablás,hogy ennyiért árulják,nehéz beszerezni,mivel drága behozatni,sokba kerül a fenntartása,nehéz tenyészteni egyszóval,azért ennyi az ára,mert költséges fajta.Gyakran megveszik,és csak akkor jönnek rá,hogy ragadozó,amikor már eltüntette az akvárium többi lakóját is.
Ez az akváriumi törpeharcsa.
Kérdés:Hány fokos víz kell az oldalon látható halaknak?Nagyon gondolkodom az egyik halba,de nem tudom eldönteni,hogy jó lesz e neki a 25 fokos víz.
Válasz:Az oldalon található halak nagy részének 24-28 fokos vízre van szüksége.Tudom,vannak az oldalon hidegvízi halak is,de ezeknél feltüntetem a hőmérsékletre vonatkozó külön igényeket,mint ahogy a brakkvízi halaknál is feltüntetem a sótartalmat.Jó ellenpélda a naphal:Hazájában 23 fok körüli vízben él itthon pedig simán kitelel bármelyik tóba.
Törekedjünk mindig a halak jólétére!
Kérdés:Meddig él egy ragadozó hal?Hány éves volt?
Válasz:A ragadozó halak átlagban 10-15 évig élnek,legalábbis a nagyobb fajták,a kisebbek pedig,8-10 évet.
A legidősebb ragadozó,egy fekete úszós paku,bár ezt nem hitelesítette semmi konkrét adat,de elvileg még él,és kb.43 éves!Bár ez is csak Amerikában történhet meg.Mivel ez egy 60-80 cm-es halfajta,ezért csak hatalmas akváriumban,jó körülmények között (mindennap élő eleség,kristálytiszta,oxigén-dús víz,békés,nyugodt mindennapok) érhet el ekkora életkort.
Íme a 43 éves paku,Buttkiss és gazdája,Steve Gruebel.
Kérdés:Brakkvízi hal(akat) szeretnék tartani,tehát ezüst cápaharcsát,árgushalakat,stb.-t.Szükségem lesz valami speciális felszerelésre?
Válasz:Nem semmi ilyenre nem lesz szükség,kivéve a tengeri sóra.A brakkvízi halak megelégszenek az édesvízi akváriumokban használatos dolgokkal.A szűrést sem kell túlbonyolítani,meglesznek egy normál külső vagy belső szűrővel.Esetleg vegyél egy hydrométert,ezzel ellen tudod őrizni a sótartalmat.
A brakkvízi halak tartása nem kimondottan nehéz feladat.
Kérdés:Sok bejegyzésben lehet olvasni:"tartása csak haladó,tapasztalat akvaristáknak javasolt",pontosan mitől lesz egy akvarista tapasztalt,ki számít haladónak,kezdőnek és egyébnek?
Válasz:Ez valahogy így néz ki:
-Kezdő:Most vagy 1 évnél korábban kezdte a haltartást,nem voltak még különlegesebb halfajtái,vagy,ha voltak nem maradtak meg sokáig,de az "alap" kezdőknek ajánlott halakat remekül kezelte.Általában az ilyenek 50-200 literes akváriumot tartanak fent.
-Közép-haladó:Már rendelkezik 3-4 év tapasztalattal az akvarisztika terén,voltak már speciálisabb igényű halai,amelyeket jól tartott,egy kb.250-400 literes akváriumot tart fent,esetleg már halakat is tenyészett.
-Haladó:Több mint 8 év tapasztalattal rendelkezik az akvarisztikában,tenyésztett,vagy legalábbis ikráztatott halat,voltak már ritkább,különlegesebb halai,ezeket több mint,6-7 évig el tudta tartani,csinált már fekete,-.vagy brakkvizes akváriumot,ezek a személyek általában több mint 500 literes akváriummal rendelkeznek,vagy több akváriumuk is van,az ilyen emberek nem ritkán akár saját boltot is nyitnak.
Ezen kívül számos ok miatt nevezhetünk valakit "szakembernek",és persze számtalan olyan akvarista van aki a legkülönfélébb halakat tartotta sokáig egészségben egy 150 literes akváriumban,már gyógyított halakat,stb.Lényeg az,hogy mindenkit a szaktudása szerint sorolunk be,és ezeket a lépcsőket minden ragadozóhal tartónak végig kell járnia.
Nem éppen kezdőknek való faj:a fekete pirája
Kérdés:Mi a legagresszívabb akváriumban vagy tóban tartható hal?
Válasz:Talán ez a leggyakrabban felmerülő kérdés,az akvarisztika határait feszegetők számára.Számos halfajt felsorolnak,de ezek közül sok kiesik,mert a listán általában az arowana,a Jack Dempsey sügér,vöröshasú pirája van.Ebből viszont máris kiesik az arowana,és a Dempsey sügér,mert ha nehezen is,de társíthatók,a pirája pedig azért,mert az a saját fajtársaival elvan.A blogon csak ilyen halakat válogatunk össze,amik agresszívak vagy ragadozó természetűek.A legagresszívabb hal valószínűleg az elektromos angolna.Ezt semmivel se lehet összeengedni és még az emberre is halálos veszélyt jelent.Hasonló a tigrislazac is meg a payara is.
A legagresszívabb hal.
Kérdés:Mi az akvarisztika legnehezebb ágazata?
Válasz:A hideg tengervízi akvarisztika,azért,mert a tengeri akváriumokban egyébként is nagyobb figyelmet kell szentelni a vízösszetételnek,mert a tengeri halak nagy része vadon befogott,ezért a legkisebb vízminőség változás is végzetes lehet számukra!Ezen kívül itt még hűteni is kell a vizet!Nem véletlen,hogy a legkevésbé ismert/elterjedt ágazat,de ez azzal is indokolható,hogy az idetartozó halak,például nyálkáshalak,nem annyira színesek,inkább csak érdekesek.
Ritkán tartott hideg tengervízi halak:a nyálkáshalfélék.
Kérdés:Van olyan rákfaj amit halakkal együtt lehet tartani?Sok videóban látni ilyen "együttélést"
Válasz:Ez az akvarisztika talán legvitatottabb kérdése,ugyanis egyedenként eltérő.Vannak olyan beszámolók,ahol több évig élt együtt hal rákkal.Ez azért furcsa,mert a rákok halakkal táplálkoznak,és éjszaka aktívak,amikor a halak már alszanak,ilyenkor aztán gyakran feldarabolják,vagy megcakkozzák uszonyos társaikat.Általában sügéreknél volt sikeres együttélés,bár ez is azért érdekes mivel rákokat gyors mozgású halakkal szoktak egy akváriumba helyezni,a sügérek többségében lassú,kényelmes halak,ráadásul az aljzaton pihennek.Legjobb külön a számukra berendezett akváriumban rákokat tartani,ez az összes fajukra igaz.

A társítás nem mindig jár sikerrel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése