Az akvárium takarítás

Milyen legyen a szűrés?
Milyen erős szűrést válasszunk?
Fajtától függ,nem mindegy;egyes fajták kifejezetten sok bomlásterméket termelnek,míg mások inkább kevesebbet.A márványsügér például kifejezetten sok bomlás terméket termel,viszont a Stendhal-hal kevesebbet "ürít",ennél fogva kisebb szűrés is megfelel neki.A szűrés kiválasztásánál tehát,azt vegyük figyelembe,hogy a hal mennyit ürít.Általában a ragadozó halaknak,erős szűrésre van szükségük,kb. az akvárium térfogatának a 4-5 szerese,de ha több hal van a medencében,akkor még nagyobbra.
Mitől függ a hatékonyság?
-A szűrőközegek mennyiségétől és a vízpumpa teljesítményétől:minél több szűrőközeg van,annál tisztább lesz a víz (egyfelől),mert minél több réteg van annál több anyagot és bomlásterméket fog fel.
-Szűrőközegek:
-Szénszivacs:Kémiailag is tisztítja a vizet,ezen kívül különböző szennyeződések kiszűrésére használatos.
-Nitrát szivacs:Csökkenti az algák növekedését,de leginkább ez is mechanikai feladatokat lát el.
-Szűrő (perlon) vatta:apró,szinte mikroszkópikus szennyeződések kiszűrésére használatos,gyakrabban kell cserélni,a mechanikai szűrésben nagyon jól jöhet,legtöbbször fehér vagy kék,ritkábban zöld színű.

-UV fény vagy cső:A legapróbb káros baktériumokat is elpusztítja,gyakran a szűrőn belül helyezik el,tavakban is használják,csökkenti a betegségek kialakulásának veszélyét,de egy jó biológia szűrést nem pótol,sőt gyakran a hasznos baktériumokat is kiöli,ezért lehetőleg csak sterilizátornak használjuk.
-Szűrő szivacs:Általános szűrést biztosít,minden szűrőben megtalálható,különböző sűrűségben kapható,több színben (fehér,kék,stb.),gyakran egymagában,úgynevezett "Matten filter"-ként használják,kisebb akváriumokban vagy tenyészetekben,mechanikai szűrés alapja,ha mosására kerül a sor,akkor inkább csak melegvízben áztassuk,finoman nyomkodjuk ki.

-Tőzeg:Esetenként megfesti a vizet,jó hatással van a lágy vizet kedvelő halakra,nem kell annyiszor cserélni,mint az aktívszenet,de hasonlít rá a szűrősi mechanizmusa,nem kimondottan gyakori inkább feketevizes akváriumok szűrésénél használják.
-Kerámia csövek (siproax):Szűrőbaktériumok megtelepedését segíti,gyakran a szűrő kivezető csövébe,sőt aktívszénrekeszeb is gyakran belerakják,nagyon hasznos kb.1-2 évente szokásos cserélni,erős vízzel sose mossuk ki,mert azzal együtt kimennek a baktériumok is.
-Aktív szén:Adszorbens anyag,(aki aludt volna a kémia órákon,annak azt jelenti,hogy olyan szerkezetű anyag,amely felületén más anyagokat tud megkötni) ne használjuk két-három napnál több ideig,mert túltelítetté válik,és kioldja a korábban felszívott anyagokat,gyógyszeres kezelések után használjuk,vagy,ha az akváriumba valamilyen szennyeződés került,ami megváltoztatja a víz színét,ezen kívül új akvárium üzembehelyezésénél is,de csak mielőtt telepítenénk a biológia szűrést,illetve a baktériumflórát.
-Lávakő:Hasonló a tőzeghez,de ezt könnyebben lehet tisztítani,hőkezeléssel,de ezt csak akkor alkalmazzuk,ha már eltömődött,napjainkban kezdett elterjedni az akvarisztikában.
-Biolabda (Bioball):A kerámia csövekhez hasonlóan,segíti a szűrőbaktériumok megtelepedését,tavakban használják,a víz áramlása mozgatja,leginkább szűrőakváriumokba szokták rakni,a kerámiagyűrűk megjelenésével sokat vesztett jelentőségéből,ülepítésre alkalmazzák napjainkban leggyakrabban.

-A vízpumpa teljesítményétől;minél több vizet pumpál át egy óra alatt,annál több vizet tisztít meg.Ezt a szűrőkön így jelölik:az átpumpált víz mennyisége/a víz átpumpálásához szükséges idő pl:1000l/óra.
A legjobb ha külső és belső szűrést egyaránt alkalmazunk.Figyelem!A túl erős szűrés károsítja a halak és a növények egészségét!Mindig a halhoz megfelelő szűrést alkalmazzunk!
Persze így nem kerek a dolog,mert a szűrésnek több fajtája is van,amik a következők:
-Mechanikai szűrés:Leegyszerűsítve a dolgot a szennyeződéseket köti meg,olyanokat amelyek szilárd halmazállapotúak,de ezekben is sokszor megtelepednek a szűrőbaktériumok.
-Kémiai szűrés:Ide azokat soroljuk amik a vízben található káros gázokat (pl.:Ammónia) felületükön megkötik,de ezek rossz hatással lehetnek akkor,ha túlterítetté vállnak,mert ilyenkor egy idő után kioldják a felvett anyagokat és akkor egyszerre nagy mennyiségben kerülnek a vízbe a káros anyagok,ilyenkor könnyen történhet mérgezés is. 
-Biológiai szűrés:a lebontófolyamatokon és a szűrőbaktériumokon alapul,természetesen mechanikai szűrés mellett.Az akvárium beüzemelésénél baktériumokat telepítenek az akváriumba,amik a szűrőben található kerámiagyűrűkbe (vagy más hasonló anyagban) megtelepednek,és meg is kezdik a működésüket:lebontják a megragadt szennyeződéseket,és ártalmatlan anyagokká alakítják azokat.Ezért is fontos,hogy a szűrőt sose mossuk ki erős vízsugárral,mert azzal elpusztítjuk e hasznos élőszervezeteket.A vízinövényeket is ide sorolhatjuk,mert azok a fotoszintézissel oxigént adnak a vízbe.
Az aljzat tisztán tartása
Hogyan tartsuk tisztán az aljzatot?
Az etetés során gyakran lehullanak,és ha nem fogyasztja el őket valamilyen aljzat lakó,akkor ott marad és bomlani kezd,ezen kívül a halak is ürítenek ami szintén bomlani fog.Ezért fontos,hogy takarítsuk az aljzatot is!
Nagyobb akváriumokban (200 liter fölött) ez nem okoz különösebb problémát,de a kisebbekben (150 liter és az alatt) gyakrabban,2-3 hetente takarítanunk kell,ezt aljzatporszívó segítségével végezzük.Használat nagyon egyszerű a tölcséres végét helyezzük az akváriumba,majd kezdjük el pumpálni,amíg a víz át nem bukik a csövön,ezáltal vakum keletkezik.folyt.Figyeljünk arra,hogy ne zavarjunk vele pihenő halakat,ne üssük meg vele testüket!Arra is ügyeljünk,hogyha kiemelten veszélyes-agresszív halat tartunk (pirája,
citromsügér,stb.) mert,ezek megragadják,rosszabb esetben át is haraphatják a csövet,bár ez utóbbi igen ritka.Könnyen beszerezhető,minden valamirevaló állatkereskedésben megtalálható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése