2013. augusztus 15., csütörtök

Az amurgéb (Perccottus glenii) tartása


Élőhely:Ázsia,Amur folyó medencéje,emellett Oroszország,Észak-Korea,Dél-Korea,Lengyelország,Ukrajna sőt Magyarországon,valamint Fehér-Oroszország területén,illetve Kína északi része.
Helyigény:80-150 liter.
Táplálék:Ragadozó,kedveli a kishalakat,lehetőség szerint élőeleséggel etessük.
Testhossz:15-25 cm.
Viselkedés:Területvédő és nagyon agresszív.
Dekoráció:Búvóhelyekben gazdag akváriumba helyezzük,növények is mehetnek nem nagyon bántja azokat.
Megjegyzés:Hazánkban beszerzése megoldott és nagyon egyszerű,ugyanis horgászattal könnyen hozzájutahtunk,a Tisza vízrendszerébe,szinte bárhol megtalálható (inkább csendesebb sekélyebb szakaszokon érdemes próbálkozni),kifogásával a hazai halfaunának teszünk jót,ugyanis ikrarabló természete miatt veszélyt jelent fokozottan védett fajokra,a Tiszai ciánmérgezés óta pedig,nagyon elszaporodott -nem csak itthon.Érdekes,hogy szájában olyan fogak vannak amelyek hegyesek,mint a tű,ezek kölcsönöznek félelmetes kinézetet az egyébként is "bizarr" fajtának.Hidegvízi hal,ügyeljünk arra,hogy víz hőfoka sose legyen több 22 foknál.Gondoskodjunk még a megfelelő szellőztetésről is!A tartóhelyen jobb szereti a visszafogott világítást,géb révén éjszaka és sötétedéskor mozog többet,ezért lámpaoltás előtt etessünk!Társítása nem ajánlott,mindent megtámad!Habár nem épp a legszebb halfajta,sőt egyesek szerint egyenesen elborzasztó külseje van,attól még remekül illeszkedik bárki akváriumába.Ha piráját szeretnénk,de nincs elég pénzünk a tartásához akkor válasszuk ezt a halat,de mindenkit fokozottan figyelmeztetünk,hogy folyókba történő visszaengedése gyakorlatilag természetkárosítás,amit a törvény pénzbírsággal sújt!(Ennek megfelelően,ha már nem tudjuk tovább tartani el kell pusztítani!)
Angol neve:Chinese sleeper.
Szinonimák:Amuri küllő,vagy ahogy néhány nevezik ezt a rettegett halat:"a tiszai pirája".

3 megjegyzés:

  1. És ne engedjük vissza sehol, mert invazív faj és ahol előfordul kiírtja a fokozottan veszélyeztetett lápi pócot.

    VálaszTörlés
  2. Óvatosan a tartásával, mert az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 24/F. §-ának hatálya alá tartozó, az ország őshonos növény-, illetve állatvilágára ökológiai szempontból veszélyes fajok kedvtelésből való tartása, szaporítása és forgalomba hozatala tilos. Ezen állatfajok listáját a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 1. számú melléklete tartalmazza, amely listán szerepel az amurgéb!

    VálaszTörlés
  3. A kígyófejű halakra is hasonló rendelet vonatkozik.Az igazsághoz hozzátartozik,hogy ezeket a fajokat ettől függetlenül tartják,gyakran igencsak felelőtlenül,amit akváriumban tartunk azt utána el is kell pusztítanunk.Szerencsére fogságban nem igen szaporodik,éppen ezért nincs akkora veszélye az egész dolognak ráadásul várható életkoruk akváriumi körülmények között nagy ritkán üti meg az egy évet.

    VálaszTörlés