2014. február 19., szerda

A csapósügér (Perca fluviatilis) tartása


Élőhely:Európa,valamint Ázsia szinte összes országában megtalálható.
Helyigény:200-300 liter.
Táplálék:Giliszták,békák,apró rákok,kisebb halak.
Testhossz:20-30 cm.
Viselkedés:Alapból túl agresszív,de a nála kisebb halakat megeszi,és könnyen "begorombul".
Dekoráció:Homokos aljzat,nagy kövek,faágak,gyökerek,sok búvóhely,nagy úszótér.
Hőmérséklet:18-23 °C.
pH:6,5-8,1 (?).
Vízkeménység:0-25 NK°.
Várható életkor:3-8 év (akváriumban).
Megjegyzés:Egy meglehetősen elterjedt hal.Beszerzése nem túl nehéz,boltban egyáltalán nem árulják,mert nem kimondottan díszhal,inkább csak horgászattal szerezhető be,olyan helyen keressük ahol tiszta a víz,sok a növény,itt valamilyen közepes méretű csalival horgásszunk például iszapgilisztával.Mint minden vadon befogott halnál,ennél a fajnál sem árt a karanténozás,1-2 hétig,valamint itt is el kell telnie a "beakvarizálódási" időnek,amíg a hal meg nem szokja a tőlünk kapott táplálékokat,illetve az új élőhelyét,figyeljünk a víz fokozatosan való tisztítására,tehát minden héten végezzünk 25%-s vízcserét,amely alkalmával az lelőhelyéről származó vízbe,már beállt akváriumvizet töltünk,így elkerülhetők a hirtelen vízminőség változás miatti elhullás.Hidegvízi hal,a hőmérséklet lehetőleg legyen több 22 foknál,bár meg kell hagyni eléggé,jól tűri a magasabb hőmérsékletet is.Társítása egyszerű,szinte minden nagyobb termetű hazai hallal remekül tartható,rakhatjuk compók,törpeharcsák,naphalak,nagyobb kárászok,és a lénai tokok mellé is,de akár más észak-amerikai halakkal is remekül elvan,sőt egyeseknek a nagytestű dél-amerikai sügérekkel való társítása is sikeres volt,igaz hosszú távon nem megoldható kombináció ez utóbbi. Meglehetősen erős szűrést kíván,mivel csak a tisztább vizekben érzi jól magát,és eléggé sok "bomló anyagot" termel.Érdekessége,hogy a élőhelye elhelyezkedésétől és parttól való távolságtól is függ a színezete,vannak egészen sötét egyedek,ezek inkább mélyebb,még a legszínesebb változatok,a part menti,növényekkel teli vizekben élnek.Számos országba behurcolták,mivel kedvelt étkezési hal is,ezért mára szinte az összes kontinensen előfordul,sőt már a brakkvizekben is megjelent!
Angol neve:Europen perch,Eurasian perch.
Szinonimák:-

Videó:


                 

7 megjegyzés:

  1. Örülök neki, hogy foglalkozol hazai halakkal is, jó olyan halakat is tartani, amik megélnek a ház melletti patakocskában is. Én is évek óta tartok hazai halakat, sok ragadozót is. Lenne pár megjegyzésem: elég agresszív tud lenni a többi hallal; túlságosan kihangsúlyoztad a tiszta vizet, ami nem olyan fontos ennek a halnak; nyugodtan mehet a víz hőmérséklete akár 26 fokra is, nem lesz baja. Ezen kívül egész jó lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a véleményt és az észrevételeket -a többi bejegyzésemre vonatkozóan is-,a hibákat még ma javítom!

      Törlés
    2. Ha gondolod a hazai halak tartásáról segítek írni, mert már évek óta tartok szinte mindent. Pl: sügér, süllő, kősüllő, balin, törpeharcsa, európai (leső) harcsa, compó stb.

      Törlés
    3. Minden segítséget szívesen fogadok,főleg ilyen szakemberektől.A videóidból is lehet később beraknék párat így a halak alá,ez már korábban is tervben volt,a megfelelő anyagok beszerzésén már dolgozok.

      Törlés
  2. Írtad, hogy az ágakat, tereptárgyakat jó beáztatni, ez nem mindig fontos, mert így hamarabb keletkezik rajtuk élőbevonat, mely baktériumok és egyéb élőlények telepeit jelenti, ezt előszeretettel fogyasztják kisebb halak, de néha a nagyok is.

    VálaszTörlés
  3. Szia.Először is gratulálok ehhez a bloghoz (sokat segìtett anno a kezdetekbe).Most viszont megint szükségét érzem egy kis segitség kérésnek.
    Vázolom a helyzetet: Adott egy 270l akkvárium amelyben 4 honapja éldegél 3 csaposügér (13cm 16cm és 18cm) a problémám az hogy kb 2 napja a legnagyobb vitéz degeszre ette magát kis kárásszal és razboraval és azota a megfelelő vizforgatás es levegöztetés ellenére rendszeresen feljár a felszinre és levegözik.A többiek élik a szokásos életüket.Azota csinaltam egy 50% vizcserét de azota is (3 napja) rendszeresen látogatja a felszínt.Az akváriumban csak ők laknak illetve pár darab razbóra amelyeknek sikerult elkerulni a halált ezidáig.Összegezvén a dolgot:Rendszeresen evett és most is kergeti a halakat azonban fajtársaival ellentétbe sokszor jár a felszinre levegőzni.A viz oxigén szintje ideális és megfelelően van szelloztetve.Kérdés még hogy esetleg az eddiginél több kishal elfogyasztása okozhat-e ilyet a halnàl.Jah es egyeb oxigén hiányra utalo tünetek nincsenek.válaszotokat és ötleteiket is előre köszönöm.Üdv. Dániel

    VálaszTörlés